Rebellengroeperingen in de Noord en Oost-Kivu

Interahamwe
Hoewel Kivu wel degelijk tot Congo behoort, is het Rwanda dat er zowel politiek als militair de plak zwaait. In de provincies Noord- en Zuid-Kivu zijn het vooral de Hutu-rebellen van de Interahamwe die vrede en stabiliteit verhinderen. Na de genocide in Rwanda in 1994 en de machtsovername door het FPR-bewind, vluchtten Rwandese Hutu’s de grens over richting Congo, aangetrokken door de bodemrijkdommen (diamant, goud en coltan) van de Kivu. Die maken van de streek strategisch gezien een erg interessant gebied. Hutu-rebellen uit buurland Rwanda hadden dat al snel begrepen en gingen massaal over tot plunderingen, afpersing en verkrachting van de Congolese bevolking in de Kivu. Ondertussen bevinden zich al meer dan 15.000 Interahamwe-rebellen in de Oost-Congolese provincie. Ook het Rassemblement Congolais pour la Démocratie (RCD) staat er sterk. Die rebellenbeweging keerde zich tegen de regering in Kinshasa en bestaat volgens waarnemers uit plunderaars, dieven en verkrachters.

Laurent Nkunda
De dissidente Rwandese generaal Nkunda staat aan het hoofd van een 2000-koppige militie in Noord-Kivu. Onder het mom van de bescherming van de Rwandese Tutsi-minderheid in Oost-Congo, voert hij al sinds 2005 een gewapende strijd tegen het Congolese regeringsleger. Sindsdien loopt tegen hem een internationaal aanhoudingsbevel, wegens oorlogsmisdaden en ernstige schendingen van de mensenrechten. Volgens Human Rights Watch (HRW) zijn de Congolese regering en de VN-blauwhelmen perfect op de hoogte van de verblijfplaats van Nkunda, maar kan hij zich toch vrij verplaatsen tussen Oost-Congo en Rwanda. “Nochtans blijft de burgerbevolking grote risico’s lopen zolang Nkunda op vrije voeten rondloopt”, zegt Alison Des Forges, Afrikaspecialiste bij HRW.

Oegandese rebellen: Lords Resistance Army
Het Verzetsleger van de Heer (Engels: Lord's Resistance Army (LRA)) is een rebellengroep in Noord-Oeganda die ontstaan is in 1987. De groep wordt geleid door Joseph Kony, die zichzelf tot profeet heeft uitgeroepen en een staat wil uitroepen gebaseerd op een eigen interpretatie van de bijbelse tien geboden. De rebellen van het Verzetsleger van Joseph Kony vormen een schijnbaar weinig gestructureerde organisatie die verantwoordelijk is voor vele gruweldaden. Zij ontvoeren jongens om hen als kindsoldaat te laten vechten en meisjes om hen als seksslavin te laten werken. Kinderen die proberen te ontsnappen worden, vaak op gruwelijke wijze, vermoord of verminkt. De meeste leden van het leger komen van het Acholi-volk. Het Acholi-volk is dus tevens het grootste slachtoffer.

1 opmerking:

Danjel zei

Hallo,

Erg interessant en zo "gewoon" verteld ! Alsof ik er zelf bij was.

Bedankt.